Close

Kineziotaping – co tento pojem znamená ? 

Kineziotaping – co tento pojem znamená ? 

 

Je to metoda spočívající v lepení bavlněných elastických pásek na postiženou oblast těla. Je vhodný nejen pro sportovce, své využití nachází i v běžném životě. Tejpy nijak neomezují v pohybu.

Pojďme si říct nejdůležitější informace a zodpovědět nejčastější otázky..

 

Jak mi může barevná páska pomoci od uvolnění bolesti ?

 

Mechanismus působení spočívá v aplikaci tejpu na danou protaženou partii. Po nalepení se třením aktivuje lepidlo citlivé na teplotu. Návratem do klidové polohy se kůže zvlní , čímž se pokožka pod tejpem nadlehčí a otevřou se předtím stlačované lymfatické cévy. Tak dojde ke zvýšenému proudění lymfy a krve a sníží se tlak na receptory bolesti, což pomůže k urychlení procesu hojení.

 

Od jakých druhů bolestí mi tejpy mohou pomoct ? 

 

Podle způsobu zvoleného směru a napětí nalepení pásky můžeme svaly aktivovat nebo uvolňovat. Také se využívají pro zpevňování nebo uvádění kloubů do správné polohy. Pásky se mohou také lepit tak, aby vyhlazovaly a uvolňovaly jizvy nebo zmírňovaly otoky.

 

Jak dlouho mi nalepený tejp vydrží  ? 

 

Kvalitní tejp vydrží 3-7 dnů. Délku „životnosti“ ovlivňuje několik faktorů, a to tyto:

– na jakém místě je nalepený,
– potivost kůže,
– doba aplikace před větším fyzickým výkonem, aby stihnul ‚přilnout‘ k pokožce,
– jak se o tejp staráte.

Osobně doporučuji tejp ponechat 4-5 dní. Poté už tejp začíná ztrácet svou funkci, odlepuje se a pokožka pod ním může začít být podrážděná.

Většina tejpů je voděodolných. Můžete se s nimi normálně sprchovat. Avšak pár hodin po aplikaci tejpu se koupel nedoporučuje. Hrozí že tejp nestačil dostatečně přilnout k pokožce a může se odlepit. Po koupeli jen pozor na drhnutí ručníkem, aby nedošlo k odlepování pásky.

Po odstranění tejpu doporčuji pokožku nakrémovat a nechat zregenerovat. Opakovanou aplikaci je vhodné provést po 2-3 dnech.

 

Slyšel/a jsem, že modrá páska stahuje míň než červená, a že na rameno je nejlepší lepit růžový tejp..

 

NE ! Na barvě tejpů nijak nezáleží. Je to pouze jen jakási psychologická vlastnost. Pokud nemáš rád/a žlutou barvu, je jasné, že si s ní nenecháš otejpovat koleno, aby ses na ní celou dobu koukal/a a necítil/a se dobře. V dnešní době lze sehnat tejpy různých barev, ale také zvířecích motivů nebo s různými obrázky.

 

 

Pokud máš o kineziotaping zájem, zeptej se na recepci v gymu nebo mě rovnou KONTAKTUJ . 🙂

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *